Què és

L’Ultra Clean Marathon (UCM) és un gran repte esportiu i ambiental. Vol activar la consciència ambiental entre les persones esportistes, i apel·lar a la seva capacitat d’acció per la natura. Per això l’UCM és una cursa on es corre, es recullen residus abandonats als espais naturals (plogging), es coneixen els problemes ambientals en cada punt d’avituallament i es dóna l’import de les inscripcions a projectes de conservació de la natura i defensa del medi ambient.

A més a més, la cursa s’organitza de forma sostenible per contribuir a promoure les curses i activitats esportives, solidàries i alhora sostenibles.

El 2024 l’UCM es correrà el dissabte 16 de març, amb sortida i arribada a Vic

L’UCM té, doncs, un objectiu solidari, que busca la donació econòmica a projectes de conservació de la natura a Catalunya, un objectiu educatiu, relacionat amb l’educació ambiental, i un objectiu social, que apel·la a la necessària participació de totes les persones en la protecció del medi ambient a través de l’esport sostenible.

UNA CURSA SOSTENIBLE

L’UCM neix des del tercer sector ambiental, i porta incorporada a la seva gènesi la sostenibilitat. L’esdeveniment ha estat dissenyat integrant les variables ambientals en cada aspecte de la competició. S’aplica un pla de gestió ambiental seguint la ‘Guia de bones pràctiques en l’organització i celebració de curses i marxes per muntanya’ de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona, amb l’assessorament del Club EMAS que ha aportat experiències de la certificació EMAS de qualitat ambiental.

Es destaquen elements com l ’absència de cintes de senyalització de plàstic; l’adopció dels tracks disponibles a l’aplicació del Cartogràfic Instamaps (per a GPS i Catalunya Offline) i l’ús de garrafes d’aigua, gots reutilitzables i aliments ecològics en els punts d’avituallament.

Amb la finalitat de facilitar informació sobre com funciona la cursa a grans trets, hem preparat una infografia, que trobareu a continuació (descarregar infografia):

Compartir: