Eren més de 200. I corrien per la natura.

29/03/2023

L’esplanada de l’Atlàntida és un lloc força escenogràfic a la zona nord de Vic, a prop del riu Méder. Si hi passaves cap a les 7 del matí de dissabte 18 de març, bullia de gent. No feia fred, tampoc calor, però sí es percebia la frescor matutina d’un dia de març a la plana osonenca.

Les samarretes de colors llampants es complementaven amb guants de goma, bosses, un got blau de silicona plegable amb una S impresa, que ben podia haver estat de superheroi, però es referia a la marca esportiva Salomon, col·laboradora de l’esdeveniment. I també amb els dorsals, de teixit reciclat, on es llegia “Ultra Clean Marathon”. Com a l’arc de fusta col·locat sobre el sender entre l’herba.

Estava a punt de començar la cursa per la natura.

Tots junts, sota l’arc, van cridar el compte enrere, ben fort, per si algun veí encara no s’havia assabentat que el 18 de març més de 200 corredores i corredors farien una gesta per la conservació de la natura.

I la van fer.

Eren més de 200. 210 corredors i corredores de totes les edats organitzats en 25 equips: mestres, alumnes, cuineres, tenistes o periodistes, companys de feina d’empreses de diversos sectors, amics i amigues… alguns venien de prop, d’Osona i el Lluçanès, altres de lluny, de terres de ponent, de la costa, del sud, del nord…

Van travessar els paisatges suaus de la plana, pels camins entre conreus i granges; van resseguir el riu Ter, van travessar boscos, pujar muntanyes, van poder observar el dessecat pantà de Sau i van saludar el veïnat dels pobles de la comarca: Manlleu, Tavèrnoles, Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta…

Arribaven als punts d’avituallament amb bosses plenes de residus, de materials fets servir i després abandonats en la natura. On haguessin fet mal, si no fos per ells i elles que els havien retirat. Córrer i córrer i córrer, i ajupir-se, ajupir-se, ajupir-se, omplir la bossa, i seguir corrents amb la bossa plena, o amb tubs, o rodes, o bidons, o patinets, amb estranys objectes artificials trobats en la natura… és la gesta que van fer.

La meitat d’equips durant 36,1 km, l’altra meitat per més de 60.

Van marxar cap a Manlleu, i van tornar des de Sant Julià de Vilatorta. Mentre els esperàvem, a Vic, els voluntaris i voluntàries de la Creu Roja també s’hi van sumar, desplegant-se al llarg del riu Mèder, i alliberant-lo de més de 200 kg de brossa.

Només 3 hores i 33 minuts després de la sortida passava per la meta, l’icònic arc de fusta, el primer equip en recórrer el circuit curt: el dels lleidatans Consciència pel Planeta, un encertat nom per un equip de joves, però veterans en la UCM. Havien alliberat la natura de 5 kg de brossa, van ser els més ràpids del circuit, però van estar molt lluny dels 63 kg recaptats pel tercer equip Vedruna!

Si diem que l’Ultra Clean Marathon és una cursa de plogging, valorem també que la millor combinació entre velocitat i recollida de residus en aquesta volta de 36 km la va fer l’equip Tradebe 2, que van recollir 16 kg en 3 hores i 37 minuts.

13 equips van trotar per 61 km, i per això van necessitar una mica més de temps. Amb 6 hores i 16 minuts els de Set de Correr van ser els primers a completar el circuit llarg, portant 21 Kg de residus. S’emportaven el premi als més ràpids i també als més “ploggers”, tot i que va ser Gili Trail amb 26,69 Kg qui va guanyar la classificació per pes.

Passat el migdia a l’esplanada de l’Atlàntida, amb l’escalf dels rajos de sol descansaven sobre la gespa o les gandules els corredors, interromputs per l’enèrgica veu de l’Oriol, l’speaker, que cantava les emocionants arribades de cada nou equip.

Cap a les 5 de la tarda, arribava l’equip ambaixador, UCM-Urbaser, amb l’Albert Bosch, on a primera hora del matí hi havien corregut l’Ada Parellada i el Joan Morales.

I a quarts de 6 de la tarda, deu hores després del tret de sortida, travessaven per meta els darrers corredors, els de l’equip muntat pels treballadors i treballadores de l’Agència de Residus, que van participar activament a la cursa de la qual l’Agència és coorganitzadora. “Amb aquesta cursa demostrem, també, que es pot organitzar esdeveniments esportius de manera sostenible”, declarava el seu director, Isaac Peraire, als mitjans. Aquest és precisament el valor de Klassmark, responsables de tota la logística de la cursa: sense senyals de plàstic, amb tracks digital, avituallaments ecològics.

Eren més de 200, 210 corredors i corredores per la natura. Distribuïts en 25 equips van córrer, i van enretirar del medi 698 Kg de residus. En realitat encara van fer més.

Van fer aportacions econòmiques per la continuïtat de projectes de conservació de la natura de l’Adenc, Adeffa, Selvans, Boscos de Muntanya, l’associació Hàbitats, la Sínia, Aurora, Rurbans, el Geven, Osmon, la Fundació Pau Costa i la Fundació Rivus, Custodia Platges Garraf i la Fundació Kilian Jornet, els Naturalistes d’Osona, els Naturalistes de Girona, l’Apnae, Submon. Perquè corrien per la natura.

Eren 210, van aconseguir 12.650 € per la conservació de la natura, i van enretirar 698 kg de residus d’Osona. Eren els 210 herois i heroïnes de l’Ultra Clean Marathon 2023, la cursa sostenible i solidària amb la natura.

La cinquena edició de l’Ultra Clean Marathon ha estat organitzada per la Xarxa per a la Conservació de la Natura i per l’Agència de Residus de Catalunya, i ha comptat amb el patrocini principal de l’empresa Urbaser.

Compartir: