Plogging i entitats dedicades a la conservació de la natura als vídeos de la 4º trobada de la Comunitat UCM.

17/05/2021

Vam conèixer espais naturals de les Terres de Ponent d’una bellesa única a Europa: literalment, perquè les espècies que hi viuen no es troben a enlloc més. Per això naturalistes de tot el món venen a visitar espais com els secans de Lleida, on hi du a terme la seva tasca l’Associació Trenca.

Qui no ha estat mai a una bassa en bon estat de conservació no ha pogut gaudir de la vida que desprèn aquests hàbitats tan amenaçats, com ho estan les espècies que els habiten. Ens ho va explicar la Societat Catalana d’Herpetologia, i també ens va explicar els projectes que duen a terme per la conservació d’aquests espais…i dels amfibis i els rèptils, els grups de fauna més amenaçats del planeta.

Vam parlar de les suggestives oliveres mil·lenàries, que han sobreviscut a guerres i pandèmies, reis i repúbliques, però ara estan amenaçades per la cobdícia. El Gepec du a terme molts i diversos projectes per la conservació de la natura, i també s’ha volcat en salvar les oliveres.

Al marge esquerre del riu Ebre, aigües amunt de l’embassament de Flix, s’ha format un dels canyissars més extensos de Catalunya i es conserva un bosc de ribera gairebé intacte que creix esplendorosament a les illes fluvials. El Grup Natura Freixe treballa per la conservació d’aquesta zona d’aiguamolls, de les illes fluvials i la franja al seu voltant: La Reserva Natural de Sebes

Del mar, encara, ens queda tant per estudiar! On viuen els dofins, els caps d’olla, els rorquals que visiten la nostra costa? On s’alimenten? Com hem de fer per protegir-los? Submon ens va explicar la seva tasca científica que du a terme, indispensable per a poder protegir aquests espais i poder gaudir d’un mar sa, del que ens depèn la nostra salut.

Però la sessió va iniciar parlant de plogging: des d’Almeria, en David de Plogging RRevolutions ens va explicar com es mobilitzen grups de voluntaris per terra i per mar; i l’Aleix, de Petjada Verda, ens va presentar el moviment de persones que se sumen no només a les recollides fent plogging, sinó amb els reptes per un model de vida més sostenible.

Va ser una altra sessió rica i inspiradora: per la natura, per crear un equip, i per connectar amb les entitats ambientals.

No et perdis els vídeos al canal de Youtube de la Ultra Clean Marathon.

Ens veiem uns dies abans de la cursa!

 

Compartir: