Plogging o correcollir?

19/11/2022

plogging o correcollir


Ens hem acostumat a dir-ne #plogging, però no és ni l’única manera de d’escriure aquesta activitat, ni la més catalana. De fet, el Termcat ens diu que en català el que fem és #correcollir !

Plogging és un mot creat en anglès a partir del suec “plocka upp” (recollir) —d’acord amb l’origen suec d’aquesta activitat— i de “jogging” o “running” (córrer)’. La proposta catalana correcollir també es val del mateix recurs, la truncació, i es proposa com a sinònim de la forma descriptiva córrer i netejar, i la va posar en circulació l’associació Plogging Girona.

Termcat ens proposa que fem córrer la paraula (mai tan ben dit) tant com es pugui. Si organitzeu o participeu en una correcollida, o en una cursa de córrer i netejar, no sabem si sereu els millors correcollidors o correcollidores, però és segur que hi guanyarà la vostra salut, hi guanyarà el medi ambient i hi guanyarà també la llengua. 

Per què és important el plogging / correcollir?

 • Perquè ajuda a visibilitzar el problema de residus.
  Hi ha massa ampolles, envasos, burilles, coses, objectes de plàstic abandonades en el medi, perquè hem creat una societat on d’ampolles, envasos, burilles i objectes n’hi ha, potser, massa.
  Cal recollir el que està impactant en la natura; cal reciclar i recuperar els materials; però també cal, sobretot, reduir tot el possible. El millor residu és el que no es genera. I la millor gestió de residus, la que no cal fer!
 • Perquè ens parla de bona gent.
  La majoria de persones comencen a practicar el plogging de forma espontània, en veure el problema. Persones inspiradores que envien un missatge al món. Si veus alguna cosa que no està bé, actua!
 • Perquè complementa l’exercici de córrer.
  Potser no aniràs tan ràpid, però uns esquats ( “sentadillas”) per ajupir-te sempre t’aniran bé. Recorda flexionar i estendre les cames amb la columna vertebral recta!

En definitiva, perquè genera un impacte positiu sobre persones i el medi ambient!

Compartir: