Descobreix el traçat de l’UCM!

19/01/2023

El 16 de març de 2024 es corre la sisena edició de l’Ultra Clean Marathon seguint el mateix traçat que la passada edició.

______

És una de les novetats que porta la cinquena edició de la Ultra Clean Marathon.

La UCM23 ens apropa a nous territoris i nous paisatges, tot descobrint la comarca d’Osona. Valors ambientals, històrics i paisatgistics són indiscutibles. Les amenaces a la natura no són poques, però no es mostren de manera tan visible com a altres àrees més densament poblades. A Osona les entitats ambientals estan ben actives denunciant la contaminació, d’aigües, aire i sòls, i reclamant la protecció de la biodiversitat i la qualitat ambiental.

Dissabte 18 de març el punt de trobada serà l’Esplanada de l’Atlàntida, a Vic, a les 7.30 h del matí.

Des d’allí es començarà en direcció nord, cap al Parc del Puig dels Jueus, que es deixarà enrere per travessar uns km entre camps de conreu propis del paisatge de la plana. I la boira? Potser sí que a primera hora n’hi hagi i després escampi, ja que és un fenomen propi d’aquest territori. O potser no.

Osona es és al nord-est de la depressió central Catalana, està envoltada pel prepirineu (al nord) la serralada transversal al nord-est, la serralada prelitoral al sud-est, i al nord-est la Depressió Central.

El nucli de la comarca és constituït per la plana de Vic, conca d’erosió oberta en les margues gris-blavenques de la depressió central per l’acció conjunta del riu Ter.

De Vic a Manlleu

En arribar a Manlleu la ruta descobreix, i travessa, el riu Ter. I de fet, al Passeig del Ter en fa la primera parada. Al km 12,9 hi ha el primer punt d’avituallament, d’entrada o sortida de corredors.

Riu Ter a Manlleu, i el Museu del Ter

El segon tram continua vorejant per 5 km el riu Ter en el seu recorregut sinuós, passant pel meandre de Gelabert, en espais recuperats i cuidats pel CERM i Grup Defensa Ter, fins a la corba acusada del meandre que voreja l’espadat i el jaciment arqueològic d’Esquerda, just abans d’endinsar-se a les Guilleries.

És un dels principals rius de Catalunya. Aporta aigua a altres zones i té una gran influència sobre l’agricultura i la indústria. La lluita pel seu cabal ecològic i de la qualitat de les seves aigües, riberes i biodiversitat és una de les principals reclamacions de les entitats ambientals.

Meandre del riu Ter sota el jaciment de L’Esquerda a Roda de Ter.

La cursa continua fins a Tavèrnoles, on hi ha el segon punt de control, al km 23,5.

A partir d’allí les dues opcions de cursa se separen.

El tercer tram del circuit de 30 km continuarà cap a Folgueroles, el municipi de naixement del poeta Verdaguer on la seva casa d’infantesa és avui museu. La destinació és el Parc de les 7 fonts, a Sant Julià de Vilatorta, on estarà el següent punt de control.

Els ecorunners del circuit llarg, en canvi, entomaran la pujada entre boscos cap a l’Espai Natural de Guilleries-Savassona, i el seu paisatge de boscos centreeuropeus i mediterranis, cingleres de roca nua i el testimoni del pantà de Sau. Aniran direcció al Parador de Turisme Vic-Sau.

11 km de recorregut pels espais naturals, on tant de bo de residus se’n trobin pocs, i tenint cura de seguir amb comportaments respectuosos amb la natura, especialment en el moment en que les aus entren en període de cria i nidificació, arriba el punt d’avituallament.

Ja amb vistes al pantà i les cingleres, és el 34,5 km .

El punt d’avituallament 3 del circuit llarg

Comença el cinquè tram de la UCM, de les alçades i amb la mirada posada al pantà. El circuit passa per la Cova de Giroteres, el mirador al Puig de la Força, i continua creuant els espais naturals de Guilleries-Savassona.

Vistes al pantà i al Puig de la Força des d’el mirador del mateix nom

A Vilanova de Sau trobarem el penúltim avituallament.

La ruta comença la tornada. Però encara torna a presentar desnivell, ja que, en ple espai natural, es dirigeix cap als cingles de Vilanova i el salt de la Minyona. Durant alguns km serà també ruta del silenci, per respectar la nidificació de les aus.

El salt de la Minyona

Les dues rutes es retroben a retroben al Parc de les 7 fonts de Sant Julià de Vilatorta, entre fonts d’aigua i antics safareijos. Som al km 28,7 per circuit curt, i 53,6 pel llarg.

I corrent al llarg de la Ruta dels Molins de Calldetenes, ente canals i recs, basses, rescloses, fonts, “cadiretes” i molins, es tornen a aproximar a Vic.

En arribar al riu Gurri s’entra en la ciutat, fins a l’explanada de l’Atlantida, per creuar el famós arc de meta de la Ultra Clean Marathon, tot fet de fusta.

Trobes tots els detalls del circuit a Google Maps i els aspectes tècnics del traçat i reglament en l'apartat cursa.

Compartir: